Vanlige feil en vi som mennesker gjør med hundene våre

I det siste har jeg kommet over flere artikler som florerer på nettet hvor “hundeeksperter” har uttalt seg om de vanligste feilene vi som hundeeiere gjør mot hundene våre i hverdagen. Merkelig nok, uansett hvilken ekspert som er brukt i artiklene, er det de samme feilene som går igjen, noe jeg må si virker litt rart? Uansett, jeg tenkte å skrive litt om min versjon av samme tema, og ikke minst reflektere litt over hva de andre ekspertene har uttalt.

Siste artikkel jeg kom over var i dag fra Adressa. Her uttales det at de vanligste feilene vi gjør med hundene våre i livet er
1. Vi lar matskålen stå fremme hele dagen, uten at verken vi eller hunden har noe forhold til når det er måltider
2. Vi bruker alt for mye glede, engasjement og kos når vi forlater hundene våre hjemme alene, og når vi kommer hjem fra samme tur og hunden har vært alene hjemme.
3. Vi menneskeliggjør hundene våre og mener at de har følelser på lik linje med oss mennesker.

Matskålen

De fleste jeg kjenner har et forhold til matskålen til hunden sin. Om den står fremme hele døgnet eller ei er ofte ikke et tema, men de fleste har et forhold til om de mater hunden sin til faste tider hver dag, eller om de bare fyller opp når det er tomt. Hvor mye bånd dette knytter mellom oss og våre firbeinte venner kan nok diskuteres, men om man har et lite “rituale” for hver gang man mater hunden i form av krav om feks en sitt eller lignende er man i alle fall godt på vei i å snikinnføre litt enkel kontakttrening i samme slengen som man mater hunden sin.

For mye glede når vi forlater huset/kommer hjem

Dette er for mange et veldig kjent problem og noe vi oppfordrer alle hundeeiere til å la være.
Ved å vise overanstrengt glede, hive rundt seg med glade ord og ikke minst gjerne en haug med kos hver gang man kommer hjem øker gjerne stresset til hundene våre, og vil i mange tilfeller føre til at de lettere kan få forventningsstress i forbindelse med at vi drar/kommer hjem. Dette, sammen med lite aktivitet ellers i hverdagen kan fort bli oppskriften på en trøblete hverdag for mange i tids klemma.

Menneskeliggjøring av hundene våre

Akkurat denne biten sliter jeg litt med å få dreisen på. Hva ligger det egentlig i at vi ikke skal menneskeliggjøre hundene våre? Og har de virkelig ikke følelser?
Om du noen gang har sett hunden din inn i øynene etter at den har gjort noe dumt eller du har hevet stemmen mot den, så ser du fort at det er et ganske vidt spekter med følelser bak de øynene. Men for all del, vi skal heller ikke dulle for mye med disse små pelsbarna og nærmest behandle de som spedbarn frem til de dør.

Mine tanker rundt hva vi egentlig gjør feil

Som hundetrener og adferdskonsulent møter jeg jevnt over 30-40 caser i året med forskjellige utfordringer i hverdagen. Det kan være at de trenger hjelp til alt fra generell lydighet, konkurranserettet trening eller reelle problemer som skaper farlig adferd i hverdagen. I alle casene er det helt sikkert et lite snev av mye av det som er nevnt lengre opp i artikkelen her, men noe som oftere går igjen hos samtlige er den generelle mangelen på kunnskap om hva våre hunder egentlig trenger og krever av oss mennesker.

Daglig mosjon og trening

De fleste som skaffer seg hund i dag er klar over at vi må ut å lufte hundene i løpet av dagen. Alternativet er å lære de å bruke våre doskåler inne, og, selv om det ikke er umulig, er det lite praktisk.
Men, det er flere og flere som ikke innser at 10 minutter i kvartalet 2-3 ganger om dagen for å tisse ikke er nok lufting for en hund – selv om den får stå i hundegården aldri så mye resten av dagen.
Alle hunder trenger å bevege seg, utfordre balansen sin og ikke minst få brukt muskulaturen i kroppen aktivt hver dag. Dette trenger ikke være så veldig avansert, men en tur i skogen med litt hopp og sprett mellom trær og stubber. kanskje noen forsøk på å balansere på et veltet tre ol gjør underverker.

Ved siden av turer, trenger også hundene våre å bruke hodet sitt hver dag. Uavhengig av rase og formål med å skaffe seg hunden er man nødt til å trene den noe i løpet av dagen så den får utløpt for energien den har innebygget. Alle hunderaser er avlet opp for jobb, selv de aller minste, og dette er noe vi som mennesker må ha i bakhodet når vi kjøper hunden.
Flere av casene jeg selv har møtt har sagt noe i form av “ja, vi trener masse”. Før de blir sittende som spørsmålstegn når jeg spør hvor mange minutter om dagen de trener. De trente jo feks på å “gå fot” i sommer.
Mange ser ikke at de har tid til å være så aktive med hunden i hverdagen som jeg ofte sier at de må. Men, om man stykker opp treningen i hverdagen er det sjeldent umulig å få til. En fin huskeregel er 5 minutter i timen hver dag. Det er utrolig hva man rekker på 5 minutter, og det gjør gjerne at livet til vår firbeinte venn blir mye bedre med en gang.

For lite ro og avslapning i hverdagen

Det er kanskje et lite antiklimaks at jeg først skriver at vi må være flinkere til å aktivisere hundene våre i hverdagen, før jeg følger opp med at de må få mer ro. Men, det er forskjell på ro og ro.

Veldig mange av dagens hunder har ingen fast plass i huset der de får lov å være i fred om de ønsker det. Mange husholdninger har et fritt forhold til om hunden oppholder seg i senga si, sofaen, midt på gulvet eller hvor nå enn den er, så lenge den ligger rolig og ikke forstyrrer fredags tacoen for mye. Mange hunder er nok lykkelige med det, men dersom de ønsker å trekke seg tilbake, ikke blir forstyrret og faktisk også sove litt, er det viktig at de har muligheten til dette. Gjerne en egen seng eller et åpent bur om man har plass til det hvor hunden kan legge seg i ro og ikke bli forstyrret.

Mange glemmer fort at hundene våre trenger mye mer hvile i løpet av døgnet enn vi mennesker gjør, og får de ikke dette blir de fort overstimulerte og overtrøtte. Da kommer gjerne også problemadferden frem og hunden blir irritabel, går løs på møbler og vegger uten forvarsel osv.
Derfor er det viktig at vi respekterer hundenes behov for ro, og lar de få være i fred i løpet av dagen også.

Sammendrag

Så for å samle sammen litt på slutten her.
Denne artikkelen kommer nok til å trampe en del mennesker på tærne, men den er nå bare mine tanker etter et liv med hundetrening og observasjoner rundt dette.

Sørg for å gi hunden din den omsorgen som fungerer for den, enten maten står fremme døgnet rundt eller om du mater til faste tider. Ha alltid i bakhodet at hundene våre trenger både lange og korte turer, nok mental mosjon, utfordringer for kroppen i form av styrke og balanse, og ikke minst tid til å slappe av i mellom slagene.

Uansett hvordan du tolker dette og hva du gjør med din hund, husk å ha det gøy og ikke minst ta alt i det tempoet som din hund trenger for å nå målet du jobber mot.

-Jørn-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...