Hvordan bruke godbiter til trening?

Gi godbit når hunden din gjør det du ønsker, så skal du se at den slutter å bjeffe. Hørt det før? Men hva om hunden ikke slutter? Skal man da ikke gjøre noe? Det er faktisk en annen måte å bruke godbit på som i mange tilfeller kan være mer effektiv.

Vår eldste hund Max har i lengre tid vært en pubertal liten umulius, og han har bjeffet på andre hunder og mennesker på tur i lang tid. Han kan også finne på å bjeffe fordi han trodde det skulle dukke opp noen på tur, selv om det ikke var noen andre der. Slitsomt? Ja.

Er Google min venn?

Så jeg gjorde som så mange andre har gjort før, og satt meg ned med google. «hvordan få hunden til å slutte å bjeffe på tur». Det mest vanlige tipset var å lære hunden å bjeffe på signal for å så lære den et stille-signal. Ok, så jeg gjorde det. Etter 3-ukers tid var stille-signalet innlært og jeg var klar for å prøve det på tur. Vi gikk ut døra og etter noen minutter dukket første hunden opp. Max begynte å bjeffe og hive seg i båndet, og jeg sa «stille». Hva tror du skjedde? Han gav blaffen i meg og bjeffet like herlig. Når det samme skjedde med 3 andre hunder, gikk jeg hjem.

Hvorfor funket ikke dette? Jo, jeg hadde ikke tatt i betraktning hva årsaken til at han bjeffet var. Han bjeffet fordi han var usikker. Og når en hund blir usikker så fungerer ikke tenkedelen av hjernen like godt. De havner på en måte i en transe som er vanskelig å komme ut av før situasjonen de er usikker på ikke er der lenger.

Jeg måtte (noe frustrert) tilbake i tenkeboksen. Denne gangen, i stedet for å ty til google, meldte jeg meg på en hundetrenerutdannelse.

Når jeg i dag, etter 2 år som hundetrener, tenker tilbake på hvor vanskelig det var å finne noe som funket, så forstod jeg hvor viktig det er skrive om dette tema. 

2 måter å bruke godbiter på

  • Vi kan forsterke en atferd hunden utfører ved å gi den godbiter eller noe annet hunden setter pris på å gjøre. Det kalles å forsterke, fordi det forsterker den atferden hunden gjorde når godbiten ble gitt, eller når vi ga tegn til at en godbit vil komme, f.eks. ved hjelp av en klikker. Du kan forsterke at hunden din har lyst til å gå med deg og ikke i enden av båndet ved å forsterke når hunden din er i nærheten av deg. Du kan forsterke at hunden din har lyst til å høre på deg ved at det skjer noe gøy etter du sier noe til den. Du kan forsterke at hunden din trekker mot en annen hund ved å la den få hilse når den drar mot en annen hund.
  • Eller vi kan endre hva hunden føler i en situasjon. La meg ta Max som et eksempel igjen. Han var veldig usikker i møtesituasjoner med andre hunder. Ved å gi veldig gode godbiter hver gang han så andre hunder endret tankegangen hans seg fra hunder = skummelt, til hunder = positivt. Når andre hunder ikke lenger var like skumle, så ble også bjeffingen redusert! Selv om jeg ikke trente spesifikt på at han skulle bjeffe mindre, så skjedde det uansett. Nesten litt som magi!

For å få til dette må man dele opp treningen i mindre biter. I stedet for at en hund kommer helt bort til dere så starter man med den andre hunden et stykke unna. Når det går fint så kan den komme litt nærmere, osv. Du må også være konsekvent på å trene hver eneste gang dere ser en annen hund i lang tid.

Er det en forsterker?

Vet du hva en venn/kjæreste har lyst til å spise eller gjøre akkurat nå uten å spørre? Kanskje du er heldig å gjette riktig, men sjansen er liten for at du vet bedre enn den andre personen hva som frister mest. Jeg vil at du skal begynne å tenke slik om hunden din også.

Hvorfor er det så viktig tenker du kanskje nå? Godbit er vel godbit?

Hvis hunden din ikke setter pris på godbiten så er det ikke en forsterker! Jeg ser mange hunder som spiser godbiter hvis den er lett tilgjengelig, men som ikke er særlig interessert i å jobbe for en til. Atferden man prøver å forsterke, blir ikke forsterket, eller følelsen man ønsker å endre, forblir den samme.

Det er 3 måter du kan sikre deg at de godbitene du bruker faktisk er en forsterker:

  1. Jevnlig la hunden vise deg hvilke godbiter den setter mer pris på enn andre. Ta en type godbit i hver hånd. La hunden lukte på begge og gi den godbiten hunden viser mest interesse for først. Når du har gjort dette flere ganger kan du lage deg en liste over hva hunden foretrekker og ikke.
  2. Alltid ha en miks av godbiter! Hvor kjedelig er det ikke å spise de samme godbitene hele treningsøkten? Jeg sier ikke at jeg IKKE setter pris på en hel pose potetgull på en kveld, men det er faktisk enda bedre med litt potetgull innimellom. Og kanskje litt øl. Ikke døm meg! 🙂
  3. Varier godbiter etter vanskelighetsgrad. Mange bruker de beste av de beste godbitene hele tiden, for da gjør jo hunden oftere som vi vil. Utfordringen med dette er at du i de vanskelige situasjonene ikke har noe å tilby hunden. Gjør det til en vane å bruke de litt kjipere godbitene i enkel trening og supergodbitene når det blir vanskeligere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...